dinsdag 22 augustus 2023

Zelenski wil Belgorod 'opgeven' voor de NAVO

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd 'bereid te zijn om Belgorod op te geven in ruil voor het lidmaatschap van de NAVO'. Een grap, maar wel eentje met een serieuze ondertoon. Belgorod werd op 9 februari 1918 onderdeel van de Oekraïense Volksrepubliek, maar al op 20 december van dat jaar bezette het Rode Leger de stad. 

Zelenski maakte z'n opmerking gisteren tijdens een persconferentie die hij gaf samen met de Deense premier Mette Frederiksen. Het was een reactie op de recente suggestie van Stian Jenssen, stafchef van secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO, dat Oekraïne lid zou kunnen worden van het militaire bondgenootschap als het bereid zou zijn de nu bezette gebieden op te geven. Jenssen heeft zijn woorden inmiddels teruggenomen, maar ze blijven rondzingen.

Vandaar dat de Oekraïense president tijdens zijn flitsbezoek aan Nederland nog maar weer eens herhaalde dat van opgeven van grondgebied geen sprake kan zijn. In Denemarken gaf Zelenski er vervolgens een andere draai aan, met dezelfde boodschap, door over Belgorod te beginnen.

Bron: Oekrajinska Pravda. Foto: website president

    Geen opmerkingen: