dinsdag 8 augustus 2023

ISW: groeiende kloof tussen China en Rusland

De onverwachte deelname van China aan het topoverleg in Saoudi-Arabië van afgelopen weekeinde duidt volgens het Institute for the Study of War (ISW) op een steeds duidelijker wordend verschil van mening over de oorlog die Rusland voert in Oekraïne. Daarbij wordt gewezen op een verslaggever van de Financial Times die in Jeddah constateerde dat de Chinese afgevaardigden zich 'constructief' toonden en 'er duidelijk op uit waren om te laten zien dat China geen Rusland is'. 

Ook wordt een Europese diplomaat geciteerd die aanwezig was bij de gesprekken over het Oekraïense vredesvoorstel. De diplomaat constateert dat 'de duidelijke aanwezigheid van China toont aan dat Rusland steeds meer geïsoleerd raakt'. China toonde zich bereid om ook bij een vervolg op het topoverleg aanwezig te zijn. Rusland zal daar waarschijnlijk opnieuw niet bij zijn.

Een Russische bron zegt dat Rusland het twaalfpunten-plan van China om de oorlog te beëindigen heeft afgewezen en dat invloedrijke Chinezen achter de schermen hebben laten weten dat ze ontevreden zijn over de reactie van de Russische president op het in februari door China gepresenteerde plan. De Chinese afvaardiging zou het eigen vredesvoorstel afgelopen weekeinde in Jeddah ook weer ter sprake hebben gebracht.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: