vrijdag 25 augustus 2023

VS: Oekraïne breekt door eerste verdedigingslinie

Het Oekraïense leger lijkt in het zuiden van het land, in het bijzonder in de provincie Zaporizja, door de eerste verdedigingslinie van de Russen te zijn gebroken. Dat zegt generaal Mark Milley, de chef van de generale staf van het Amerikaanse leger, in een interview met de Jordaanse nieuwszender Al-Mamlaka. Tegelijkertijd zegt hij dat het Oekraïense leger 'erg langzaam' optrekt.

'Er zijn steeds meer tekenenen dat de Oekraïense troepen een wig hebben weten te drijven in de richting van de strategische stad Tokmak', aldus Milley die er op wijst dat meerdere Russische militaire bloggers somber zijn over de situatie van het Russische leger in het zuiden van Oekraïne. Een van die bloggers zegt dat de Oekraïners in het zuiden Novoprokopivka naderen - wat Oekraïne inmiddels heeft bevestigd - terwijl ze tegelijkertijd bij Verbove in het het offensief zijn. In beide gevallen hebben ze te maken met hevig artillerievuur van de Russen. 

Sommige 'oorlogsverslaggevers', zoals de militaire bloggers zich zelf graag noemen, melden dat Oekraïne met vliegtuigen de oprukkende infanterie beschermt en vanuit de lucht met munitie bevoorraadt bij Mala Tokmachka. Ze zeggen ook dat de Russische troepen hun posities nog zeker anderhalve maand moeten zien te behouden om elders langs succes te hebben en de situatie aan het front in hun voordeel te beslechten. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: