zaterdag 5 augustus 2023

Peiling: president verantwoordelijk voor corruptie

Ruim driekwart van de Oekraïners (77,6 procent) houdt president Volodimir Zelenski persoonlijk verantwoordelijk voor de corruptie bij de overheid en het leger. Dat blijkt uit een
opiniepeiling van het onderzoeksbureau Ilko Koetsjeriv naar de manier waarop de Oekraïners zich aanpassen aan de omstandigheden in oorlogstijd. 

Het argument dat alles gericht is op de landsverdediging en dat er daarom geen tijd is om de corruptie grondig aan te pakken snijdt geen hout meer nu er al zestien maanden verstreken zijn sinds het begin van de oorlog.

'Wie niet doet wat nodig is, wordt gezien als een even grote vijand als Rusland. En de bevolking verwacht van Volodimir Zelenski dat hij vastberaden is om zulke mensen aan de kant te zetten, dat hij goed luistert naar de mensen die de problemen benoemen en ze willen oplossen, dat hij zulke mensen aanstelt in plaats van degenen die er niets van bakken', legt directeur Petro Boerkovski van het onderzoeksbureau uit. 

De corruptie bij de recruteringsbureaus voor het leger, waar fors wordt betaald om onder de dienstplicht uit te komen, vormt een lakmoesproef voor de president. 'Er is een simpele oplossing voor de mensen die zich op deze manier hebben verrijkt: stuur ze naar het front. We mogen aannemen dat de meeste Oekraïners zo'n aanpak steunen. Maar of het zo'n goed idee is om de recruteringsofficieren naar het front te sturen? Kunnen we wapens en het leven van onze soldaten toevertrouwen aan lieden die zich op zo'n cynische manier hebben verrijkt? Beter is het waarschijnlijk om de recruteringsbureaus te laten bemannen door oorlogsveteranen. Dat zal een goed onthaal krijgen in de samenleving.'

Volgens de opiniepeiling vindt 72,9 procent van de Oekraïners dat gewonde soldaten die niet terug naar het front kunnen de behandeling van hun verwondingen en de revalidatie volledig vergoed krijgen door de overheid, terwijl 46,3 procent het een goed idee vindt als zij de plaatsen innemen van de corrupte medewerkers van de recruteringsbureaus.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: