maandag 7 augustus 2023

Vredestop in Jeddah als basis voor verder overleg

Op de (voorbereidende) vredestop in Saoudi-Arabië hebben gesprekken nog geen concrete resultaten opgeleverd. Toch noemt Oekraïne de gesprekken wel productief, Rusland daarentegen zegt dat de bijeenkomst 'een weerspiegeling is van de vergeefse, tot mislukken gedoemde pogingen van het Westen om het mondiale Zuiden achter het Oekraïense standpunt te krijgen'.

Saoudi-Arabië had meer dan veertig landen uitgenodigd om te praten over de oorlog, waaronder China, India en Brazilië. Oekraïne wil zo proberen om wereldwijd meer steun te krijgen. Rusland was niet uitgenodigd. Verrassend genoeg stuurde China wel een afgevaardigde naar het overleg.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben meermaals aangegeven dat de gesprekken tot brede internationale steun moesten leiden voor de principes die Oekraïne als basis voor vrede wil. Dat zijn onder meer de terugtrekking van alle Russische troepen en de teruggave van al het Oekraïense grondgebied, inclusief de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim.

Het overleg van afgelopen weekeinde in Jeddah moet volgens president Zelenski's stafchef Andri Jermak leiden tot nog twee ontmoetingen, de eerste zonder en de tweede mét Rusland. Op de eerste bijeenkomst wordt de deelnemers gevraagd in te stemmen met Zelenski's vredesvoorstel dat uit tien punten bestaat, met als belangrijkste onderdeel de terugtrekking van de Russische troepen van Oekraïens grondgebied, inclusief de Krim. 'Uiteindelijk hebben we ook Rusland nodig om de oorlog te beëindigen', aldus Jermak.

Bronnen: NOS, European Pravda

Geen opmerkingen: