woensdag 9 augustus 2023

'Huurlingen Wagner moeten weg uit Wit-Rusland'

De huurlingen van de Wagner Groep worden volgens het Telegram-kanaal VChK-OGPU weggestuurd uit Wit-Rusland. President Alexander Loekasjenko weigert ze te betalen. De huurlingen zouden in groepen van 500 tot 600 man per bus naar Voronezh, Rostov en Krasnodar in Rusland worden gebracht. De eerste groepen zijn al vertrokken, terwijl een tweede transport na het komende weekeinde plaats moet hebben.

Loekasjenko zou aanvankelijk hebben verwacht, aldus het een bron waarop het Telegram-kanaal VChK-OGPU zich baseert, dat Rusland voor de huurlingen zou betalen. Naar verwachting blijft een kleine groep huurlingen in Wit-Rusland als instructeurs voor het leger daar. De andere huurlingen zouden 'met vakantie' gaan, maar tegelijkertijd is er geen sprake van een geplande terugkeer naar Wit-Rusland. De manschappen hebben te horen gekregen dat ze contact met Wagner moeten houden, voor het geval ze nieuwe opdrachten krijgen. Wagner zou ook geen nieuwe soldaten meer inhuren.

De naar schatting 500 soldaten die deel uitmaakten van de stormtroepen en die de slag om de stad Bachmoet hebben overleeft, worden naar verluidt gevraagd om in Libië aan de slag te gaan. Ze krijgen daarvoor 430.000 Russische roebels (4.050 euro) per maand betaald. 

Bron: Vchk-OGPU

Geen opmerkingen: