dinsdag 29 augustus 2023

VN: zeker 9.511 burgers gedood, 17.206 gewond

Er zijn volgens de Verenigde Naties tenminste 9.511 burgers gedood sinds het begin van de Russische invasie, inmiddels negentien maanden geleden. Ook zijn tenminste 17.206 burgers gewond geraakt. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties bekend gemaakt. Van de 7.396 burgerdoden in de gebieden onder Oekraïense controle is de helft gedood in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk. In de door Rusland bezette gebieden zijn 2.115 burgers gedood.

Er wordt wel bijgezegd dat het werkelijke dodental waarschijnlijk 'aanzienlijk hoger' is, maar dat de Verenigde Naties informatie uit de gebieden waar hevig gevochten wordt nauwelijks kan controleren. Dat betreft ook de bezette stad Marioepol, waar drie maanden lang hevig is gevochten waarbij de stad goeddeels is verwoesten. Er zijn alleen daar al tienduizenden burgers omgekomen. De mensenrechtengroep Charkiv kwam gisteren met een schatting van 100.000 burgerdoden in Marioepol.

Het meest recente rapport van de Verenigde Naties kwam deze maand uit. Daarin wordt melding gemaakt van 108 gedode en 477 gewonde burgers. Onder de doden waren vijf kinderen. In juli werden 143 burgers gedood en raakten 605 burgers gewond.

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne maakte vorige week bekend dat officieel 502 kinderen zijn gedood sinds februari vorig jaar. Ook hier geldt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.

Bron: The Kyiv Independent

1 opmerking:

M3nd0 zei

Ik zei het vorig jaar al.100000 doden in Mariupol is een lage schatting....