dinsdag 29 augustus 2023

Oekraïne is nog maar vijf Leopards 2 kwijtgeraakt

In de dertien weken sinds het begin van het tegenoffensief is Oekraïne slechts vijf van de 71 Leopard 2 tanks kwijtgeraakt. Wel hebben tien tanks schade opgelopen en worden ze nu gerepareerd. Volgens de Amerikaanse nieuwssite zijn de vijf Leopard 2 tanks vernield in een gebied dat slechts 65 vierkante meter groot is, in het noorden wordt begrensd door het dorp Mala Tokmachka en Robotinje in het zuiden.

Het wordt waarschijnlijk geacht dat bijna alle bemanningsleden van de vijf vernielde tanks, twintig in totaal, kans hebben gezien om de tank te verlaten voordat die uitbrandde of explodeerde. Op foto's en video's is namelijk te zien dat bij vier tanks de luiken open zijn, wat er op duidt dat de bemanning zich op tijd uit de voeten heeft kunnen maken. 

De beschadigde tanks zijn momenteel voor reparatie in Polen en Duitsland. Na reparatie gaan ze terug naar het front. Forbes vermeldt daarbij dat de 69 ton zware Leopard tanks een dusdanig sterke constructie hebben dat ze zelfs na meerdere keren beschadigd en gerepareerd nog weer gewoon kunnen worden ingezet.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: