maandag 7 augustus 2023

Oekraïne en Polen: twee ruziënde vrienden

Het loopt momenteel niet lekker tussen Oekraïne en Polen. Dat is niet alleen onverwacht, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de samenwerking tussen beide landen. Polen is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne en dat werd andersom ook zo gezien. 

Jaroslaw Kaczynski, de invloedrijkste politicus van Polen, zei een jaar geleden nog dat zijn land twee bondgenoten had: Oekraïne en Groot-Brittannië. President Volodimir Zelenski werd in april nog met hetzelfde protocol in Warschau onthaald als de Amerikaanse president Joe Biden even daarvoor.

En nu? Het begon met boerenprotesten in Polen tegen het goedkopere graan uit Oekraïne. Met de parlementsverkiezingen in zicht besloot de regering een andere koers te kiezen. in mei voerde Polen samen met Hongarije, Slowakije en Bulgarije een verbod in op de import van agrarische producten uit Oekraïne. De regering in Kyiv deed tot tweemaal toe concessies, Polen koos voor escalatie door niet alleen het importverbod te handhaven, ook als de Europese Commissie zich daartegen zou verzetten.

De Oekraïense premier Denis Sjmihal reageerde fel dat dit een onvriendelijke en populistische daad was die grote invloed zou hebben op de Oekraïense economie. De Poolse ambassadeur werd zelfs ter verantwoording geroepen. Daar kwam weer een eveneens scherpe reactie op vanuit Warschau. 

In oktober zijn de parlementsverkiezingen in Polen. Tot die tijd kan nog het nodige geruzie verwacht worden, waarna weer gewerkt kan worden aan verbetering van de betrekkingen.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: