donderdag 10 augustus 2023

Kerncentrale raakt weer van hoogspanningsnet

Opnieuw is een gevaarlijke situatie ontstaan bij de kerncentrale van Zaporizja. Afgelopen nacht verloor de centrale de verbinding met de enige nog bruikbare hoogspanningsleiding en moest volgens het (Oekraïense) bedrijf Energoatom op noodstroom worden overgestapt. Omdat de vierde reactor van de kerncentrale onlangs van een koude naar een warme shutdown is omgezet in opdracht van de Russische bezetters is het risico extra groot als ook de noodstroomvoorziening uitvalt. Dit is een elektriciteitsleiding met de helft van de capaciteit van de
hoogspanningskabel.

Er is elektriciteit nodig om de pompen te laten draaien die voor de noodzakelijke koeling van de reactor moeten zorgen. 'We wijzen er op dat de Russische bezetting van de kerncentrale, het exploiteren van de centrale door ondeskundig Russisch personeel dat zich niet verantwoordelijk acht voor de veiligheid, de kerncentrale voortdurend dichter bij een nucleaire ramp brengt', laat directeur Taras Tkatsj van Energoatom vanmorgen weten.

Europa's grootste kerncentrale met zes reactoren wordt sinds maart vorig jaar bezet door Russische militairen. Er zijn grote risico's omdat er in de omgeving voortdurend gevochten wordt, terwijl de Russen de koelwatervoorziening in gevaar hebben gebracht door het vernielen van de Kaochovka-stuwdam.

Bron: Ukrajinska Pravda 

Geen opmerkingen: