maandag 7 augustus 2023

Pro-Russische metropoliet gaat vijf jaar de cel in

Metropoliet Ionafan.
Metropoliet Ionafan is vandaag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het goedpraten van de Russische invasie. De geestelijk leider van het diocees Toeltsjin van de  Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat zou onder meer pamfletten aan kerkgangers hebben uitgedeeld waarin hij opriep tot een opstand en pleitte voor het verleggen van de landsgrens. 

Op een website van de Russisch-orthodoxe kerk, waartoe het Moskouse patriarchaat behoort, zou hij zijn steun voor het Russische leger hebben uitgesproken. In januari werd de metropoliet gedagvaard, met het vonnis van vijf jaar gevangenisstraf als uitkomst van de rechtszaak tegen de priester.

Metropoliet Pavlo (Petro Lebid), de abt van de Kyiv-Petsjersk Lavra, kwam vanmiddag op borgtocht vrij. Volgens zijn advocaat Mikita Tsjekman brachten meer dan duizend kerkgangers samen 33 miljoen hrivna (812.000 euro) op om de priester op vrije voeten te krijgen, in afwachting van de rechtszaak tegen hem. Ook metropoliet Pavlo wordt er van beschuldigd dat hij de kant van Rusland heeft gekozen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: