dinsdag 8 augustus 2023

Oekraïne maakt zich opnieuw op voor zware winter

Het mag dan hartje zomer zijn, maar in Oekraïne wordt hard gewerkt om de elektriciteitsvoorzieningen en de stadsverwarmingen op orde te krijgen voor de komende winter. Normaal gesproken al een flink karwei, maar dat is het al helemaal na alle vernielingen door de Russische aanvallen van afgelopen winter met raketten en drones. Het ministerie van Energie zegt dat vijf kernreactoren inmiddels in orde zijn, terwijl aan vier reactoren nog wordt gewerkt. Ook zijn 24 elektriciteitscentrales gerepareerd of er wordt aan gewerkt. Dat is 62 procent van het totaal.

Verder is 70 procent van de stadsverwarmingen inmiddels op orde voor het winterseizoen, terwijl de overige 30 procent nog in reparatie is. Er zijn ook al 32 waterkrachtcentrales gerepareerd. Dat is 68 procent van de totale capaciteit.

'De werkzaamheden gaan volgens plan. Bijna 80 procent van alle noodzakelijke werkzaamheden aan het hoogspanningsnet is gerepareerd door Oekrenergo. Het aantal transformatorstations is weer op het aantal van voor de oorlog. We werken nu aan een plan om de energievoorzieningen tegen nieuwe Russische aanvallen te beschermen. Het zal weer een moeilijke winter worden, maar ook die moeten we zien door te komen', laat premier Denis Sjmihal weten.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: