vrijdag 18 augustus 2023

Turkije wil geen herhaling van incident Sukru Okan

Turkije heeft Rusland gewaarschuwd dat een herhaling van het incident met het vrachtschip Sukru Okan van afgelopen weekeinde niet wordt getolereerd. De Sukru Okan vaart weliswaar onder de vlag van Palau, maar het vrachtschip is eigendom van een Turkse rederij. Het schip werd afgelopen zondag op de Zwarte Zee met enkele waarschuwingsschoten tot stoppen gedwongen door de Russische marine. Na een inspectie mocht de Sukru Okan de reis naar de Oekraïense haven vervolgen.

Rusland is volgens de Turkse regering 'ernstig gewaarschuwd' dat dit niet opnieuw mag voorvallen. De Sukru Okan bevond zich in internationale wateren toen het incident zich voordeed. Rusland heeft zich het recht toegeëigend om al het vrachtverkeer met een Oekraïense haven als bestemming te controleren op het vervoerren van wapens. 

Het vrachtschip Joseph Schulte heeft gisteravond de Turkse stad Istanboel bereikt volgens de radar van zeevaartwebsites. Het schip voer dinsdag  als eerste vaartuig onder de door Oekraïne afgekondigde 'humanitaire corridor' de Zwarte Zee op vanuit de haven van Odesa. De route ging voor een belangrijk deel over de territoriale wateren van Roemenië en Bulgarije.

Zeventien maanden geleden strandde het schip, dat vaart onder de Hongkongse vlag, in de havenstad Odesa. Het vrachtschip heeft ruim 2000 containers aan boord en is eigendom van het Duitse concern Bernhard Schulte Shipmanagement en een Chinese bank.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, NOS

    Geen opmerkingen: