donderdag 24 augustus 2023

'Huurlingen Wagner vertrekken uit Wit-Rusland'

De Oekraïense grensbewaking en de militaire inlichtingendienst GOeR constateren dat steeds meer huurlingen van Wagner vertrekken uit Wit-Rusland. Die uittocht was al aan de gang, nadat duidelijk was geworden dat Rusland de huurlingen niet langer wilde betalen na de mislukte opstand van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Wit-Rusland wilde wel profiteren van de diensten van Wagner, maar bleek evenmin van zins om er voor te betalen.

Het tentenkamp bij het Wit-Russische dorp Tsel op zo'n 230 kilometer van de Oekraïense grens wordt inmiddels ontmanteld, zoals blijkt uit satellietbeelden van Planet Labs. Nu Prigozjin om het leven is gekomen, gaat dat de uittocht waarschijnlijk alleen maar versnellen. 'Het huurlingenleger van Wagner vormt niet langer een bedreiging voor ons land', aldus woordvoerder Andri Demtsjenko van de Oekraïense grensbewaking.

Oekraïne had niets te maken met de vermoedelijke dood van Prigozjin die gisteren om het leven kwam toen het vliegtuig waarin hij zat in de lucht ontplofte. 'We hadden er niets mee te maken', zei president Volodimir Zelenski volgens Interfax tegen journalisten. 'Iedereen weet wie er wél iets mee te maken had.'
 
Ook presidentieel adviseur Podolyak twijfelt niet aan de toedracht, liet hij gisteravond weten. 'De demonstratieve eliminatie van Prigozjin en de Wagner-leiding, twee maanden na de staatsgreep, is een signaal van Poetin voor de Russische elite in verband met de verkiezingen volgend jaar. Kijk uit! Niet loyaal zijn, betekent de dood.'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de dood van Wagner-baas Prigozjin bevestigd, meldt persbureau Reuters. Ook condoleert hij zijn familie. 'Hij was een begenadigd zakenman', aldus Poetin.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: