zaterdag 19 augustus 2023

Bulgarije sluit militaire botsing Zwarte Zee niet uit

Het vrachtschip Joseph Schulte verlaat de haven van Odesa.
De Bulgaarse minister van Defensie Todor Tagarev sluit niet uit dat het tot een gewapend treffen op de Zwarte Zee komt tussen Rusland en de NAVO. Hij zegt dit in een interview met tv-zender Nova, naar aanleiding van het incident met het Turkse vrachtschip Sukru Okan dat afgelopen zondag door de Russische marine voor een 'inspectie' op wapens voor Oekraïne met waarschuwingsschoten tot stoppen werd gedwongen.

'Rusland dringt zich steeds meer op en gedraagt zich agressief', aldus Tagarev die meent dat het maar het beste is als schepen gebruik maken van de territoriale wateren van Roemenië en Bulgarije, zoals eerder deze week ook het Duitse vrachtschip Joseph Schulte deed. 

Over de kans op een aanvaring tussen Rusland en NATO op de Zwarte Zee zegt de Bulgaarse minister: 'Dat kunnen we niet uitsluiten. We werken er aan om dit te voorkomen, maar Rusland blijft de NAVO steeds uitdagen.' De Turkse regering waarschuwde Rusland gisteren dat een herhaling van afgelopen zondag met de Sukru Okan niet wordt getolereerd. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: