donderdag 31 augustus 2023

Minister Koeleba boos op 'leunstoelgeneraals'

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken is de kritiek op het moeizame Oekraïense tegenoffensief tegen de Russische invasietroepen beu. Critici spugen frontsoldaten in het gezicht, zegt hij. 'Ik wil alle critici aanraden om hun mond te houden, naar Oekraïne te komen en te proberen één vierkante kilometer te bevrijden', zei Koeleba bij een overleg met de buitenlandministers van de Europese Unie in het Spaanse Toledo. 

Oekraïne boekt sinds het vlak voor de zomer de tegenaanval inzette maar heel langzaam terreinwinst. Doordat de gehoopte doorbraak uitbleef, groeiden het ongeduld en de scepsis in het kamp van bondgenoten van Oekraïne. Critici vroegen zich hardop af of de grootscheepse leveringen van westerse wapens wel zin hebben gehad of opperden zelfs dat Oekraïne delen van zijn territorium als verloren zou moeten beschouwen.

Met die 'leunstoelgeneraals' heeft Koeleba het wel gehad: 'Het bekritiseren van het trage tempo van het tegenoffensief komt neer op het in het gezicht spugen van de Oekraïense soldaat die elke dag zijn leven geeft om op te rukken en de ene kilometer na de andere te bevrijden.'

De recente bemoedigende berichten van het front maken het wel gemakkelijker om de steun voor Oekraïne op peil te houden, denkt de Nederlandse demissionair buitenlandminister Wopke Hoekstra. Oekraïne meldt de laatste dagen een bres te hebben geslagen in de Russische verdedigingslinies. Maar ook als het tegenvalt moeten bondgenoten van Oekraïne zich daardoor niet uit het veld laten slaan, haast Hoekstra zich te zeggen. Dan betekent dat volgens hem juist 'dat je je nog harder moet inzetten. In alle gevallen moeten wij vol door met de steun'.

Bron: AD

Geen opmerkingen: