woensdag 30 augustus 2023

Meer Russische soldaten weigeren te vechten

De Britse militaire inlichtingendiensten zien dat steeds meer Russische soldaten weigeren om nog te vechten. Tot nu toe is dat gecompenseerd door pas gemobiliseerde soldaten zonder enige gevechtservaring in te zetten. De nieuwssite Mediazone zei in juli al dat honderden Russische soldaten een veroordeling te wachten staat omdat ze weigeren te vechten. Afgelopen vrijdag werden bijvoorbeeld twee soldaten hiervoor veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. 

'Als deze trend doorzet, dan komt dat neer op zo'n 5.200 veroordelingen in een jaar tijd voor mannen die weigeren te vechten. Het tekent het slechte moreel van het Russische leger', constateren de Britse inlichtingendiensten. Te weinig training, motivatie en gestresste omstandigheden zouden de oorzaak zijn. 

De Britten zeggen verder dat het steeds meer moeite kost om vrijwilligers voor het leger te recruteren, ook als dat financieel steeds aantrekkelijker is geworden. Zelfs nieuwelingen krijgen al een wedde van 200.000 roebel (1.900 euro). Dat is ruim 2,5 maal zoveel als het gemiddelde salaris in Rusland. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: