woensdag 4 maart 2020

Premier Hontsjaroek dient opnieuw zijn ontslag in

Bijna ex-premier Oleksiej Hontsjaroek.
De dagen van Oleksiej Hontsjaroek als premier zijn geteld. Gisteren stelde president Volodimir Zelenski op een bijeenkomst van de parlementsfractie van zijn partij Dienaar van het Volk voor om Hontsjaroek aan de kant te zetten en vicepremier Denis Shmihal in zijn plaats te benoemen. Hontsjaroek was daar zelf niet bij aanwezig. Hij begreep het signaal dat hij het veld moet ruimen en diende daarom vanochtend zijn ontslag in.

Niet bij de president, want die gaat daar niet over. Het parlement benoemt en ontslaat de premier. Maar omdat Dienaar van het Volk een absolute meerderheid in het parlement heeft en Zelenski binnen de partij de dienst uitmaakt, is het een heldere zaak. Hontsjaroek vertrekt en Shmihal neemt zijn plaats in.

Begin dit jaar diende Hontsjaroek ook al zijn ontslag in na een ongelukkige uitspraak over het gebrek aan economische kennis van president Zelenski. Zijn ontslagaanvraag werd niet door het parlement behandeld, aangezien Zelenski te kennen gaf dat hij Hontsjaroek aan wilde laten blijven. Wel zei de president er toen bij dat hij vond dat een aantal ministers zou moeten vertrekken. Inmiddels is duidelijk dat het hele kabinet op korte termijn wordt vervangen. Dat kan volgens de Oekraïense grondwet alleen maar als de premier vertrekt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: