dinsdag 31 maart 2020

Wet vrijgeven verkoop landbouwgrond aangenomen

Het parlement heeft afgelopen nacht met een ruime meerderheid ingestemd met het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. Er waren 259 parlementsleden voor. President Volodimir Zelenski's partij Dienaar van het Volk leverde 206 voorstemmers, Europese Solidariteit van oud-president Petro Porosjenko 23, Stem 13, Dovira 12. Ook was er steun van vijf onafhankelijke parlementsleden. Alle parlementsleden van het Oppositieplatform/Voor het Leven, de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en Voor de Toekomst. Vooral Timosjenko heeft zich in de afgelopen maanden fel verzet tegen het opheffen van het uit 2001 stammende verbod om landbouwgrond te verkopen.

Dat vrijgeven heeft overigens pas plaats over negen maanden. In eerste instantie kunnen Oekraïense staatsburgers maximaal 100 hectare kopen, vanaf geldt dat ook statutair in Oekraïne gevestigde bedrijven mogen kopen. De limiet gaat dan naar 10.000 hectare. Volgens het IMF en de Wereldbank zorgt het verhandelbaar maken van landbouwgrond voor een groei van de Oekraïense economie met zo'n 2 procent.

Het IMF stelde het vrijgeven van de verkoop als voorwaarde voor het snel uitbetalen van 1,8 miljard euro aan steun. Ook het aannemen van een wet die het de miljardair Ihor Kolomojski onmogelijk maakt om de PrivatBank weer op te eisen was een voorwaarde. Die wet werd gisteren aangenomen door het parlement.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: