Waarom zijn er zo weinig mensen in Oekraïne die besmet zijn met het coronavirus? De redactie van de Kyiv Post probeert het antwoord te geven op deze vraag. Er zijn sinds januari nog maar 640 mensen getest op het virus en daarvan zijn er sinds vandaag 18 positief bevonden. De regering zegt de richtlijn van de wereldgezondheidsorganisatie WHO te volgen verspreid.
De werkelijkheid is anders, mogelijk ingegeven door angst. Wie denkt besmet te zijn met het virus is bang om naar de dokter te gaan, terwijl er ook dokters zijn die liever niet in aanraking komen met mensen die het virus onder de leden hebben. Dat laatste ondervond Dana Jarovaja uit Kyiv. Zij was in Griekenland in aanraking gekomen met mensen die net uit Oostenrijk kwamen. Toen ze koorts kreeg en zich duizelig voelde, vermoedde ze het coronavirus te hebben. Ze belde om een ambulance, legde haar klachten en recente buitenlandse reis uit. De ambulancedienst verwees haar naar een overheidsziekenhuis. Ze belde er drie en kreeg overal nul op het rekest.
De regering wil dat dokters een vermoedelijke besmetting met het coronavirus vaststellen als de patiënt de symptomen heeft en contact heeft gehad met mensen waarvan al duidelijk is dat ze besmet zijn, wellicht op een buitenlandse reis. Er moet slijm uit neus en keel naar een laboratorium worden opgestuurd. Als een patiënt het coronavirus blijkt te hebben, dan moeten de contactpersonen eveneens worden getest. De patiënt wordt behandeld en moet in quarantaine.
Dana Jarovaja merkte dat de werkelijkheid anders is. Na drie afwijzingen van ziekenhuizen besloot ze een ziekenhuis te bellen waar specifiek op het coronavirus zou worden getest. Tot haar verrassing kreeg ze aan de telefoon te horen dat ze het virus niet kon hebben, ze moest maar een longfoto laten maken. ''Dat was het meest schokkende wat ik die dag te horen kreeg.''
Jarovaja koos samen met haar echtgenoot en drie kinderen zelf voor quarantaine. Ze zette haar verhaal op Facebook en kreeg in korte tijd 13.000 likes. Een vriend op Facebook regelde vervolgens aan een test voor het coronavirus. De test was negatief, maar toch besloot ze voor alle zekerheid toch nog twee dagen thuis te blijven.
Van de 640 personen die inmiddels getest zijn, waren er 255 aangemerkt als mogelijk besmet. De overige tests waren voor de mensen direct contact hadden gehad met deze 255, zonder dat ze zelf symptomen hadden. Er is niet getest bij de mensen die wel de symptomen hadden, maar niet in direct contact waren geweest met mogelijk besmette personen. Zij zouden een gewone griep kunnen hebben. Dit is volgens de richtlijnen van de WHO.
Er zijn inmiddels 40.000 testkits verspreid. Daardoor is er geen sprake meer van een tekort, zoals aanvankelijk wel het geval was toen er slechts 1.000 tests beschikbaar waren. In de overheidsziekenhuizen is de test gratis, maar privéklinieken bieden de snelle test nu aan voor 340 hrivna (11,45 euro). Een kliniek maakte het wel heel bont door er 1.500 hrivna (50,48 euro) te vragen. Binnen een week waren alle tests verkocht.
Tienduizenden Oekraïners zijn de afgelopen dagen teruggekeerd naar huis. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest met koorts, maar die konden ongehinderd het land binnen komen als ze de koorts met medicatie wisten te onderdrukken. Inmiddels zijn veel grensposten gesloten en zijn er geen passagiersvluchten meer vanuit het buitenland op Oekraïense bestemmingen. Intussen kan al veel onheil zijn aangericht. De 72-jarige vrouw die zaterdag overleed, blijkt achteraf al een week ziek te zijn geweest voordat ze besloot een arts te raadplegen. Zij was eerder in Polen geweest.
Ihor Koezin, onderminister van Volksgezondheid en directeur van de Nationale Gezondheidsdienst, erkent dat artsen er niet happig op zijn om mogelijk besmette patiënten op hun spreekuur te krijgen. Ze willen niet dat collega-artsen hen mijden of dat ze te maken krijgen met media-aandacht. Dat is volgens Koezin de reden dat het laboratorium in Kyiv dat de testen beoordeelt tot dusver dagelijks slechts 4 of 5 testen krijgen toegestuurd, terwijl het er eigenlijk 40 of 50 zouden moeten zijn.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het goede nieuws dat het aantal mensen met ademhalingsproblemen op hetzelfde niveau ligt als in de afgelopen vijf jaar en dat geen sprake is van een snelle toename. ''Er is geen enkele reden om aan te nemen dat we met een verborgen epidemie te maken hebben.''
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten