maandag 30 maart 2020

Parlement keurt 'anti-Kolomojski wet' goed

Ihor Kolomojski. Foto: vrije bron.
Het parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een verbod inhoudt om een eenmaal genationaliseerde bank terug te geven aan de voormalige eigenaren. Het gaat om de eerste 'lezing', waarna vanuit het parlement amendementen kunnen worden ingediend en een tweede lezing ofwel definitieve stemming volgt.

De nieuwe wet is duidelijk opgesteld om miljardair Ihor Kolomojski de pas af te snijden. Kolomojski raakte de Privatbank in december 2018 kwijt nadat hij voor bijna 5 miljard euro had weggesluisd, waardoor de bank met 20 miljoen klanten bijna failliet ging. De oligarch probeert nu via meerdere juridische procedures de bank terug te krijgen, waardoor de Oekraïense staat een strop van minstens de 5 miljard te wachten. Het is het geld dat in de Privatbank werd gestopt om die voor een bankroet te behoeden.

Zou Kolomojski zijn zin krijgen, dan dreigt de staat failliet te gaan. De nieuwe wet - die al bekend staat als de anti-Kolomojski wet - moet dat voorkomen. Wel kan de voormalige eigenaar van een genationaliseerde bank volgens de wet een schadevergoeding krijgen. Het IMF eist van Oekraïne dat er duidelijkheid is in deze kwestie voordat 1,8 miljard euro aan steun vanwege het coronavirus wordt overgemaakt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: