zaterdag 7 maart 2020

Meeste Oekraïners houden vast aan traditionele rolverdeling thuis

Verreweg de meeste Oekraïners vinden dat een vrouw er vooral voor het gezin is en het huis op orde moet houden, terwijl een man er voor moet zorgen dat er voldoende geld binnen komt. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating in het kader van de Internationale Vrouwendag (morgen) blijkt dat 82 procent de voorkeur geeft aan de traditionele rol van de vrouw, terwijl 75 procent vindt dat vooral de man het geld binnen moet brengen.

Ook vindt 78 procent dat vrouwen vaker dan mannen hun emoties een rol laten spelen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Verder vindt 67 procent het onacceptabel dat ook mannen hun tranen laten vloeien, terwijl 25 procent dat wel goed vindt. Op de vraag of vrouwen minder vrijheid hebben doordat ze aan hun gezin gebonden zijn, antwoordt 68 procent bevestigend en is 27 procent het daarmee niet eens.

In de meeste huishoudens (64 procent) zorgt de vrouw voor de maaltijden. Slechts in 25 procent van de huishoudens staat ook de man geregeld aan het fornuis. Het opvoeden van de kinderen is bij 52 procent vooral een taak van de moeder, terwijl bij 43 procent de huishouding volledig door de vrouw wordt bestierd.

Vrouwen zijn volgens 49 procent minder dan mannen geïnteresseerd in een politieke carrière; 34 procent is het daarmee trouwens niet eens. Een op de vier Oekraïners vindt ook dat vrouwen onvoldoende gekwalificeerd zijn om belangrijke politieke posities te bekleden, twee derde is het overigens niet met deze stelling eens.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: