maandag 16 maart 2020

Parlement besluit morgen over noodwet corona

Het Oekraïense parlement komt morgenochtend voorlopig voor het laatst bijeen. Er wordt dan gestemd over een wetsvoorstel dat maatregelen omvat voor de strijd tegen het coronavirus. Het wordt strafbaar om iemand opzettelijk te besmetten met het virus, onder meer door zich niet te houden aan de voorwaarden van een van overheidswege opgelegde quarantaine.

De aanbestedingsprocedures voor het inkopen van goederen en diensten in verband met het coronavirus worden vereenvoudigd; het moet mogelijk zijn om dat binnen een dag af te handelen. Verder biedt het wetsvoorstel de mogelijkheid om importheffingen en BTW op medicijnen en medische apparatuur tijdelijk af te schaffen als die bedoeld zijn om het virus tegen te gaan of met het virus besmette patiënten te kunnen behandelen.

Ook wordt een tijdelijke aanpassing van de arbeidswetgeving voorzien, waarmee het mogelijk worden om werknemers met betaald verlof te sturen als ze in quarantaine gaan, om thuis te werken of vakantiedagen op te nemen in verband met het coronavirus. De aangepaste wetgeving moet voor een periode van drie maanden gelden. Het parlement gaat tot en met vrijdag 3 april met reces, ook al vanwege het coronavirus.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: