dinsdag 31 maart 2020

Moederlandpartij dwarsboomt landbouwherziening

De strijd om het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond blijkt nog niet gestreden. Nadat het parlement in het holst van de nacht in de eerste lezing de wet goedkeurde, zijn er in de loop van vandaag vijf wetsvoorstellen ingediend om dit besluit terug te draaien. Daardoor kan de parlementsvoorzitter zijn handtekening niet zetten en is een nieuwe behandeling van de wet noodzakelijk.

In eerste aanleg waren het onafhankelijke parlementsleden, maar later voegden ook Joelia Timosjenko, de fractieleider van de Moederlandpartij, en een partijgenoot van haar zich bij de indieners.

Het betekent een flinke streep door de rekening voor president Volodimir Zelenski, die zich gisteravond nog speciaal tot het parlement richtte met het dringende verzoek om de landbouwhervormingswet goed te keuren. Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is een belangrijke voorwaarde van het IMF om binnen twee weken 1,8 miljard euro over te maken, zodat de regering de strijd tegen het coronavirus kan bekostigen.

Er zal voor Zelenski en zijn premier Denis Shmihal weinig anders op zitten dan het parlement opnieuw bijeen te roepen om de vijf wetsvoorstellen van de oppositie van tafel te krijgen. Vanwege de dreiging van het coronavirus werden de parlementszittingen vorige week al voorlopig opgeschort en werd vanwege de IMF-voorwaarden voor nieuwe steun toch een spoedzitting belegd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: