vrijdag 6 maart 2020

Procureur-generaal na half jaar al de laan uit

Het parlement heeft gisteravond procureur-generaal Roeslan Riaboshapka de laan uitgestuurd. Een motie van wantrouwen werd gesteund door ruim de helft van de parlementsleden van Dienaar van het Volk, door het Oppositieplatform/Voor het Leven en een aantal onafhankelijke parlementariërs. Riaboshapka zou te weinig hebben gedaan om een aantal zware delicten tot een oplossing te brengen.

Hij kreeg nog wel de kans op een weerwoord in het parlement, waarbij de procureur-generaal de tegen hem ingebrachte beschuldigingen af deed als ''pertinente leugens en manupulatie''. Ook zei Riaboshapka dat hij ''niemands knecht'' is geweest en zich altijd onafhankelijk heeft opgesteld. ''Een onafhankelijke aanklager kan niet gedwongen worden om te doen wat anderen willen, ze kunnen hem alleen maar ontslaan. Ik vertrek, maar ik kom terug.''

Riaboshapka stapte daarna op, ondanks aandringen van parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov dat hij zou moeten blijven om een aantal vragen te beantwoorden. Van president Volodimir Zelenski hoefde Riaboshapka geen steun te verwachten, getuige diens reactie op een ondernemerscongres. ''De parlementsleden van onze partij zijn vrij om voor zijn ontslag te stemmen. Als er geen resultaten worden geboekt, dan moet hij plaats maken voor een ander.''

Rioboshapka is waarschijnlijk weggestuurd omdat hij weigerde een aanklacht tegen oud-president Petro Porosjenko te ondertekenen. Dat verklaart ook waarom Porosjenko's partij Europese Solidariteit de motie van wantrouwen niet steunde, evenmin trouwens als Joelia Timosjenko's Moederlandpartij.

Vanmorgen werd bekend dat plaatsvervangend procureur-generaal Vitali Kasko ontslag heeft genomen, terwijl Viktor Tsjoemak tot opvolger van Riaboshapka is benoemd.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: