dinsdag 17 maart 2020

Kabinet bereid noodtoestand uit te roepen om corona

Het kabinet is bereid om de noodtoestand in te voeren als het coronavirus zich op grote schaal uitbreidt. Premier Denis Shmihal zei dat zojuist gezegd tijdens een ingelaste parlementsvergadering. ''Zoals ook andere landen in Europa inmiddels hebben gedaan. We hebben alvast een voorstel voor de president klaar liggen, mocht de situatie daar om vragen.'' President Volodimir Zelenski had gisteren al aangegeven dat het wellicht nodig is om de noodtoestand uit te roepen, waardoor nog hardere maatregelen getroffen kunnen worden dan nu al het geval is.

Het parlement ging vanochtend akkoord met een wetsvoorstel waarin onder meer is vastgelegd dat mensen die zich niet houden aan een quarantainemaatregel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Het aantal officieel bevestigde coronabesmettinen staat nu op zeven. Een 72-jarige vrouw overleed zaterdag als gevolg van longproblemen.

Er mogen nog maximaal tien mensen bijeen komen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In een minibus of taxibusje mogen maximaal tien personen zitten, in grotere bussen en trams maximaal twintig passagiers. Deze maatregel geldt vanaf vandaag. Horecabedrijven, winkelcentra en sportaccommodaties zijn gesloten. Het bezorgen van maaltijden kan nog wel doorgaan. Lijndiensten (trein, bus en vliegtuig) tussen de grote steden zijn stilgelegd. Supermarkten, apotheken, tankstations en banken blijven open.

Het bedrijfsleven wordt aangeraden om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Geplande, niet spoedeisende operaties in de ziekenhuizen worden afgezegd om zoveel mogelijk ruimte te maken voor coronapatiënten.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: