maandag 30 maart 2020

Oekraïne kan vrijwel meteen 1,8 miljard euro krijgen van IMF als parlement meewerkt

President Volodimir Zelenski.
Als het parlement vanmiddag instemt met het opheffen van het verbod op de verkoop van landbouwgrond en het inmiddels als anti-Kolomojski bekend staande wetsvoorstel aanneemt, dan krijgt Oekraïne binnen twee weken 1,8 miljard euro overgemaakt door het Internationaal Monetair Fonds. President Volodimir Zelenski heeft dat gisteravond bekend gemaakt.

Zijn regering heeft overeenstemming bereikt met het IMF over een steunpakket van 8 miljard euro. Het IMF heeft daarbij wel de voorwaarde gesteld dat het parlement eerst beide (omstreden) wetsvoorstellen aanneemt. Komt het IMF over de brug, dan kan Oekraïne ook steun krijgen van de Wereldbank en de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) tot een totaalbedrag van bijna 10 miljard euro. Daarmee kan een bankroet van de Oekraïense overheid voorkomen worden.

Met de eerste 1,8 miljard euro van het IMF moeten de gaten in de begroting gedicht worden die ontstaan door maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

''Niemand wil dat het land failliet gaat. Ik weet zeker dat het parlement dit begrijpt en dat we samen alles in het werk stellen om dit te voorkomen. We krijgen de steun van internationale organisaties en het IMF. Met de 1,8 miljard euro die we vrijwel meteen krijgen, kunnen we ons volk steunen'', aldus Zelenski die inmiddels flink heeft ingepraat op de parlementsleden van zijn eigen partij. Dienaar van het Volk heeft de absolute meerderheid in het parlement.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: