maandag 16 maart 2020

Corona: horeca, winkels dicht in Kyiv, Odesa en Lviv

In de hoofdstad Kyiv zijn met ingang van morgen alle winkels, sportaccommodaties en horecabedrijven gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Supermarkten, apotheken, banken en tankstations blijven open. Dat heeft burgemeester Vitali Klitsjko zojuist bekend gemaakt. Ook de maaltijdbezorgers mogen doorgaan. Klitsjko verzekert de inwoners dat de geldautomaten worden bijgevuld.

In de stad Odesa geldt deze maatregel al sinds vanmorgen op last van burgemeester Hennadiej Troechanov. Dat houdt in dat het openbare leven hier nu praktisch tot stilstand is gekomen, want ook de horeca, de dierentuinen, bibliotheken en zwembaden zijn gesloten. Eerder werd ook al in de stad Lviv eenzelfde maatregel getroffen. Behalve de supermarkten en apotheken zijn tankstations nog wel geopend.

Er zijn inmiddels weer twee mensen met het coronavirus besmet geraakt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee is het totale aantal officieel bevestigde besmettingen op vijf gekomen, vier in de provincie Tsjernivtsi en één in de provincie Zjitomir. Een 72-jarige vrouw overleed zaterdag aan complicaties.

In de Egyptische stad Sharm El Sheikh zitten 750 Oekraïners voor twee weken in quarantaine. Ook andere buitenlanders zitten vast in het Reef Oaasis Beach Resort nadat bij twee Italiaanse hotelgasten het coronavirus was aangetoond. Nog eens 75 Oekraïners zijn vanuit Venetië geëvacueerd.

Het parlement vergadert alleen morgenochtend nog over de meest noodzakelijke maatregelen om het coronavirus in te dammen. Pas op 3 april komen de parlementsleden daarna weer bijeen.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: