vrijdag 20 maart 2020

Oekraïners via Hongarije en Polen naar huis

Hongarije en Polen zijn bereid om Oekraïners op doorreis naar huis toe te laten. Beide landen hebben eigenlijk hun grenzen gesloten voor buitenlanders. Vandaag arriveren vanuit de Poolse grensstad Przemisl vijf treinen met in totaal zo'n 3.000 Oekraïense arbeidsmigranten, morgen komt een trein met Oekraïners aan vanuit Litouwen en Letland. President Volodimir Zelenski maakte dat vanmorgen bekend.

Er zijn intussen al vele tienduizenden Oekraïners naar hun land teruggekeerd uit angst voor het coronavirus. Er zitten nog altijd tachtig Oekraïners vast op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife. Er is geen vlieg- of bootverbinding meer met het vasteland. Vanmorgen werd bekend dat in Italië een tweede Oekraïense dode valt te betreuren. Het betreft een 62-jarige vrouw die al een zwakke gezondheid had.

Alle terugkeerders moeten een medische controle ondergaan en ze krijgen opdracht om, eenmaal thuis, daar veertien dagen lang ook te blijven en contact met familie of buren te mijden, ook als ze zich niet ziek voelen. Onderminister Viktor Liashko van Volksgezondheid zei vanochtend dat de quarantainemaatregelen mogelijk verlengd en ook verscherpt worden.

Minister Marina Lazebna van Sociale Zaken roept gepensioneerden op om thuis te blijven en zich niet in de rij voor een geldautomaat te begeven om hun pensioen op te halen dat dezer dagen wordt uitgekeerd. Er staan dezer dagen lange rijen bij de geldautomaten, omdat veel mensen vrezen dat er op een gegeven moment geen geld meer uit komt. Lazebna verzekert iedereen dat de geldautomaten blijven werken, terwijl ook de woonlastensubsidie vandaag gewoon wordt overgemaakt.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: