vrijdag 13 maart 2020

Registratie buitenlanders aan grens om corona

Van buitenlanders die vanuit een land waar het corona-virus op grote schaal voor komt, worden aan de Oekraïense grens niet geweigerd. Wel worden hun persoonsgegevens opgeslagen ''zodat ze bij complicaties een medische controle kunnen ondergaan'', aldus de Nationale Raad voor Milieuveiligheid en Noodsituaties in een verklaring.

Het is nog altijd niet duidelijk welke grensovergangen worden gesloten. Premier Denis Shmihal zei eerder dat nog maar 49 van de 219 grensovergangen open blijven en dat bij die 49 extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. In eerste instantie zouden 170 grensovergangen gisteren al zijn gesloten, maar de Nationale Veiligheids- en Defensieraad neemt daar pas vandaag een besluit over. Wel krijgen Oekraïners in het buitenland de verzekering dat ze te allen tijde naar huis terug kunnen gaan.

Sinds gisteren zijn alle scholen en universiteiten gesloten. Dat geldt ook voor theaters en bioscopen. Bijeenkomsten met meer dan 200 deelnemers zijn verboden, in de hoofdstad Kyiv geldt zelfs een maximum van 60 personen. Sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan wel zonder toeschouwers.

Het Oekraïense kabinet kwam vanochtend bijeen in crisisberaad. Later vandaag is er ook een ingelaste zitting van het parlement dat moet besluiten over een wetsvoorstel met allerlei beperkende maatregelen om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

Er zijn sinds gisteren officieel drie bevestigde corona-besmettingen. Een vrouw uit de plaats Radomishl in de noordelijke provincie Zjitomir blijkt er slecht aan toe, ze zou aan beademingsapparatuur liggen. De burgemeester van het 14.000 inwoners tellende historische stadje heeft vanmorgen de noodtoestand uitgeroepen. Alle winkels in Radomishl zijn met onmiddellijke ingang gesloten.

Volgens minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken zijn er twaalf corona-besmettingen geconstateerd in de door de separatisten bezette stad Horlivka. De veiligheidsmaatregelen bij de doorlaatposten op de frontlijn in Oost-Oekraïne zijn aangescherpt.

Bronnen: Unian, 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: