zondag 15 maart 2020

Oorlogsvrijwilligers protesteren tegen plek separatisten aan onderhandelingstafel Minsk

Honderden oorlogsvrijwilligers hebben gisteravond geprotesteerd tegen het voornemen om de separatisten toe te laten bij de onderhandelingen in Minsk. Ze verzamelden zich bij de Russische ambassade waar het geruime tijd onrustig was. Volgens de nieuwssite PavlovskyNews werd een raket afgevuurd op het dak van de ambassade. Enkele honderden soldaten van de Nationale Garde zorgden er voor dat de demonstranten niet dichterbij de ambassade konden komen.

Het opinieweekblad Zerkalo Nedeli meldde vrijdag dat in Minsk overeen is gekomen dat de separatisten een plek krijgen in een nieuwe adviesraad, en dat Rusland als 'niet direct betrokkene' een bemiddelende rol gaat spelen in deze adviesraad. Het weekblad publiceerde een document waaruit dit zou blijken. Officieel is het nog niet bevestigd.

De oorlogsvrijwilligers wilden met hun protest de regering duidelijk maken ''dat we ons niet gaan overgeven'' en ze riepen naar het ambassadepersoneel dat ze moeten maken dat ze wekomen uit Oekraïne. Tot een bestorming kwam het niet.

De Oekraïense regering heeft steeds gezegd dat zij niet met de separatisten wil onderhandelen, aangezien dat een formele erkenning in zou houden. Door de separatisten wel een plek aan de onderhandelingstafel te gunnen, wordt deze opstelling verlaten. Dat geldt ook voor Rusland dat officieel als 'agressor' wordt aangemerkt, maar in de adviesraad een bemiddelende rol krijgt toebedeeld. In de adviesraad zitten, als het document echt blijkt te zijn, vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de door Rusland aangestuurde separatisten, Duitsland en Frankrijk.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: