zaterdag 7 maart 2020

Waarom stuurt Zelenski het kabinet de laan uit?

President Volodimir Zelenski in het parlement.
Foto: president.gov.ua
Het vervangen van het kabinet van premier Oleksiej Hontsjaroek heeft volgens hoofdredacteur Volodimir Jermolenko van UkraineWorld niet alleen te maken met het gebrek aan resultaten of met de sterk gedaalde populariteit van president Volodimir Zelenski, maar mogelijk ook met de toegenomen politieke invloed van de oligarch Rinat Achmetov ten koste van een andere oligarch, Ihor Kolomojski.

Dat de nieuwe premier Denis Smihal eerder werkzaam was voor Achmetov's energieholding DTEK zegt volgens Jermolenko niet alles. Wel dat Achmetov er in slaagt om zich staande te houden, ongeacht uit welke hoek de politieke wind waait. Hij stond dichtbij de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj, had een goede relatie met Janoekovitsj' opvolger Petro Porosjenko. En nu schuift Achmetov ook steeds meer op richting de huidige president Zelenski die een tegenwicht zoekt voor de invloed van oligarch Kolomojski.

In de afgelopen maanden is de pro-Westerse koers van Oekraïne steeds meer onder vuur komen te liggen. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor Viktor Medvedtsjoek, een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin. Hij leidt niet alleen het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven, maar heeft ook directe invloed op onder meer de tv-zenders 112, NewsOne en Zik. Deze tv-zenders volgen het beproefde model van de Russische staatstelevisie met haatteksten, disinformatie en het beschimpen van de pro-Westerse koers.

Ook getrouwen van Kolomojski spelen een belangrijke rol. Kolomojski stond achter Zelenski tijdens diens verkiezingscampagne en hij wist een aantal van zijn mensen als een soort van Trojaans paard in de parlementsfractie van Zelenski's partij Dienaar van het Volk te krijgen. Zij zetten zich af tegen diens pro-Westerse koers en uiten zich tamelijk agressief op het sociale netwerk Telegram.

Verder zijn het onder meer de bekende videoblogger en politicus Anatoli Shariej en voormalige leden van Janoekovitsj' Partij van de Regio's als Olena Loekasj en Andriej Portnoj die zich afzetten tegen de pro-Westerse koers. Allemaal verspreiden ze met graagte ook het verhaal dat de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros er op uit is om Oekraïne in bezit te krijgen. Gisteren was er een tv-marathon op de zender 112 onder het motto 'Het stinkt hier naar Soros'. Zelfs ten tijde van het presidentschap van Leonid Koetsjma of dat van Janoekovitsj kwam het niet tot zo'n giftige aanval.

Er zijn ook andere overwegingen om met nieuwe ministers te komen, aangezien de 'nieuwe gezichten' met een Westerse achtergrond of ervaring bij een NGO toch tekort zijn geschoten in het afgelopen halfjaar. Zelenski heeft goede managers nodig. De president legde in een toespraak tot het parlement uit met welke problemen de Oekraïense economie kampt.

Allereerst de terugval van de industriële productie met 5 procent in een maand tijd, het verslechteren van de leefomstandigheden van de gepensioneerd, de stijgende woonlasten en de salarisverhogingen die de ministers en de directeuren van staatsbedrijven zichzelf hebben toebedacht. Ook hebben de politiediensten en de rechterlijke macht onvoldoende gedaan om de corruptie tegen te gaan. Een groot probleem voor Zelenski is verdere dat hij steeds minder greep heeft op wat er zich op provinciaal niveau afspeelt. Lokale bestuurders gaan weer hun eigen gang.

Bron: UkraineWorld.org

Geen opmerkingen: