dinsdag 17 maart 2020

Coronavirus: aantal besmettingen verdubbeld

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt ineens rap op in Oekraïne. Het zijn er nu veertien, een verdubbeling ten opzichte van de situatie gisteren. Inmiddels wordt ook een tweede dode gemeld door het ministerie van Volksgezondheid. De meeste besmettingen zijn geconstateerd in de provincie Tsjernivtsi (10). In de hoofdstad Kyiv zijn het er twee, in de gelijknamige provincie één en dat geldt ook voor de provincie Zjitomir.

Het eerste dodelijke slachtoffer was afgelopen zaterdag. Een 72-jarige vrouw uit Zjitomir die eerder in Polen was geweest. Een 33-jarige vrouw overleed vandaag. Twee baby's van respectievelijk 6 en 22 maanden oud blijken het coronavirus ook te hebben, net als een 10-jarig kind. Andere coronapatiënten zijn 18, 31 en 44 jaar. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn al 640 coronatests uitgevoerd.

In de hoofdstad zijn passagiers in het openbaar vervoer vanaf morgen verplicht om een mondkapje te dragen. ''Wie geen mondkapje heeft, wordt geweigerd'', aldus locoburgemeester Mikola Povoroznik. Dat is een probleem, want Povoroznik moet toegeven dat er nergens nog mondkapjes te krijgen zijn. Zo gauw dat wel het geval is, wil het stadsbestuur ze gratis gaan uitdelen. In de steden Kyiv, Charkiv en Dnipro rijdt de metro voorlopig niet. Bussen en trams mogen maximaal tien passagiers tegelijk vervoeren.

Bronnen: Unian, 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: