De mensenrechten-organisatie Freedom House beschouwt Oekraïne als een 'deels vrij land in zijn jaarlijkse rapportage, net als in het vorige rapport. ''Oekraïne heeft een aantal goede hervormingen doorgevoerd nadat president Viktor Janoekovitsj in 2014 werd afgezet. Echter, de corruptie blijft voortwoekeren, en de initiatieven om daar wat aan te doen zijn slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Aanvallen op journalisten, strijders voor mensenrechten en op minderheden komen geregeld voor, en de politie reageert daar vaak nauwelijks op'', meldt het verslag.
Freedom House noemt ook de Russische bezetting van de Krim en de militaire steun van het buurland aan de separatisten in de Donbas. De presidentsverkiezingen waren volgens de mensenrechtenorganisatie ''competitief en geloofwaardig'', ook al kon er op de Krim en in de bezette delen van Oost-Oekraïne niet worden gestemd. De parlementsverkiezingen waren ''over het algemeen competitief en geloofwaardig, ondanks enkele problemen''. Omdat op de Krim en deels in de Donbas niet kom worden gestemd, werden maar 424 van de 450 parlementszetels vergeven. Naar schatting 1 miljoen Oekraïners konden niet stemmen omdat er geen officieel adres van ze bekend was.
Over de media merkt Freedom House op dat ''veel mediabedrijven in handen zijn van grote ondernemers die hun invloed laten gelden om hun eigen belangen te dienen''. Zo kreeg president Zelenski de steun van de mediabedrijven van oligarch Ihor Kolomojski, terwijl zijn concurrenten weer de steun kregen van andere media. Freedom House merkt op dat Zelenski herhaaldelijk heeft geweigerd vragen van journalisten te beantwoorden, terwijl zijn staf soms journalisten de toegang heeft geweigerd op plaatsen waar ze volgens de wet gewoon mogen komen.
Over de rechtspraak zegt Freedom House dat Oekraïne sinds jaar en dag wordt geplaagd door corrupte rechters die bereid zijn om op politieke overwegingen vonnis te wijzen. Pogingen om daar verandering in aan te brengen hebben tot nu toe weinig uitgehaald. ''Hoewel officieel sprake is van een eerlijke rechtsgang is het in de praktijk mogelijk dat personen met voldoende geld en politieke invloed aan vervolging kunnen ontsnappen.''
Freedom House vindt het kwalijk dat de regering er ook na zes jaar nog altijd niet in is geslaagd om daders van de misdrijven in de laatste maanden van het regime-Janoekovitsj te berechten, ondanks herhaald aandringen vanuit de eigen bevolking en vanuit het buitenland.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten