maandag 23 maart 2020

Oekraïne wil geen 5 maar 9 miljard euro van IMF

De Oekraïense regering probeert 9 miljard euro los te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanwege het coronavirus. Dat is het bijna dubbele van het bedrag dat in december overeen werd gekomen, een afspraak waarvoor het IMf-bestuur nog altijd geen groen licht heeft gegeven. President Volodimir Zelenski nam gisteren zelf het initiatief om directeur Kristalina Georgieva te bellen.

Het is de bedoeling om deze nieuwe miljardenlening te gebruiken om gaten in de lopende begroting te dichten. ''De Nationale Bank heeft voldoende reserves'', aldus Zelenski's plaatsvervangende stafchef Joelia Kovaliv. Daar staat tegenover dat volgens het meest optimistische scenario het bruto nationaal product dit jaar nog altijd 5 procent gaat dalen.

Premier Denis Shmihal zei anderhalve week geleden nog dat zijn kabinet nog twee tot drie weken nodig had om aan alle voorwaarden van het IMF te voldoen om een nieuwe lening te krijgen. De maatregelen om het coronavirus te beteugelen betekenen voor het kabinet een extra uitgavenpost die vooralsnog wordt geschat op 3,2 tot 3,7 miljard.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: