dinsdag 31 maart 2020

Separatisten weigeren waarnemers om coronavirus

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en Frankrijk zeggen in een gezamenlijke verklaring ''erg bezorgd'' te zijn over de herhaalde weigering van de door Rusland aangestuurde rebellen om waarnemers van de OVSE toe te laten tot het door hen bezette deel van de provincie Donetsk. De separatisten zeggen dat het een maatregel is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar de ministers Heiko Maas en Jean-Yves Le Drian vinden dat geen reden om de waarnemers te weigeren.

Het eerste incident deed zich afgelopen zaterdagmorgen voor bij een controlepost bij Olenivka, op 23 kilometer ten zuidwesten van de stad Donetsk. Hier werden vijf waarnemers de doorgang geweigerd door een overigens ongewapende rebel. Diezelfde ochtend werden zes waarnemers de doorgang geweigerd bij het dorp Verchnoshirokivske, 85 kilometer zuidelijk van Donetsk. Bij dezelfde controle post herhaalde zich hetzelfde tafereel, waarbij de waarnemers te horen kregen dat het een quarantainemaatregel was.

De separatisten besloten zaterdag alle controleposten op de frontlijn te sluiten vanwege het coronavirus, een dag later gevolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Intussen gaan de vijandelijkheden door in de Donbas. Een Oekraïense soldaat werd gisteren gedood en vier soldaten raakten gewond, de door Rusland aangestuurde rebellen voerden achttien aanvallen uit op legerposities.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: