zondag 15 maart 2020

Minister wil alle horeca sluiten om coronavirus

Oekraïne wordt vooralsnog gezien als een land waar het coronavirus zich nog niet op grote schaal verspreidt. Toch zijn door het kabinet op verzoek van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad allerlei beperkende maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van de scholen, het verbieden van bijeenkomsten met meer dan 200 personen. ''We doen er alles aan om een echte uitbraak te voorkomen'', aldus premier Denis Shmihal in een videoboodschap aan de bevolking. Buitenlanders mogen het land niet meer in, passagiersvluchten en grensoverschrijdend verkeer, ook per trein, wordt verboden vanaf dinsdag 0.05 uur. ''Ik roep Oekraïners in het buitenland op om ze snel mogelijk terug te keren.'' Ook roept hij de Oekraïners op om ook het reizen in eigen land zoveel mogelijk te beperken.

Oud-president Petro Porosjenko verbleef voor een medische behandeling in Spanje, waar het coronavirus zich snel verspreidt. Hoewel hij nog een week in de kliniek zou verblijven, besloot hij toch naar huis te gaan. Volgens mediaberichten arriveerde hij afgelopen nacht per vliegtuig in Kyiv.

Minister Ilja Jemets van Volksgezondheid wil alle horecabedrijven sluiten. ''De ervaring in het buitenland heeft inmiddels geleerd dat dit een effectieve manier is om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik denk dat we uit voorzichtigheid alvast een duidelijk besluit moeten nemen.'' Hij wil het voorstel inbrengen in een volgend kabinetsberaad.

Tot op heden zijn nog maar drie besmettingen met het coronavirus officieel bevestigd, twee in de provincie Tsjernivtsi en één in de provincie Zjitomir. Een 72-jarige vrouw overleed gisteren an complicaties. In 79 gevallen werd getest op het virus, daarvan waren er 64 negatief en van 12 mensen is nog niet duidelijk of ze daadwerkelijk besmet zijn. De werkelijke situatie in het land is onduidelijk, omdat veel ziekenhuizen nog altijd niet beschikken over het testmateriaal. Inmiddels worden de tests over het hele land verspreid.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: