woensdag 18 maart 2020

Premier waarschuwt Oekraïners voor nieuwe crisis

Premier Denis Shmihal waarschuwt dat wereldwijd een economische crisis dreigt door het coronavirus en dat Oekraïne daar ook zeker de gevolgen van ondervindt. ''Ons kabinet is niet alleen bezig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar wij bereiden ons ook voor op de economische gevolgen.

Shmihal heeft Ihor Petrashko, de kersverse minister van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw, opdracht gegeven om meerdere scenario's uit te werken om de gevolgen van een nieuwe economische te lijf te gaan. De premier ziet het als een belangrijk pluspunt dat de Oekraïense economie er beter voor staat dan in 2008, aan de vooravond van de wereldwijde financiële crisis.

De Nationale Bank heeft vandaag besloten om de banken te helpen die nog altijd met een groot aantal niet inbare leningen van particulieren en bedrijven zitten. Zij kunnen rekenen op herfinanciering van leningen die ze zelf hebben afgesloten. De banken krijgen vervolgens vijf jaar de tijd om deze nieuwe leningen af te lossen. Het aandeel niet inbare leningen van particulieren en bedrijven bij de banken was juist voor het eerst in drie jaar tot onder de 50 procent gedaald.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: