vrijdag 21 februari 2020

Zelenski: 'Dit Oekraïne lijkt op middeleeuws Europa'

''We zeggen wel steeds dat Oekraïne bij Europa hoort, maar om eerlijk te zijn, soms lijkt het er helaas op dat dit dan wel het Europa uit de middeleeuwen is.'' Tot deze harde conclusie kwam president Volodimir Zelenski vanmiddag naar aanleiding van het gewelddadige protest in de stad Novi Sanhari, waar inwoners zich verzetten tegen de komt van 81 evacuées uit de Chinese provincie Woehan.

Eerder al had een woordvoerster van Zelenski aangegeven dat de president zich schaamde voor het gedrag van landgenoten die wegblokkades opwierpen en ook in de stad Lviv duidelijk maakten dat zij de evacuées daar niet in een ziekenhuis wilden hebben, uit vrees voor het besmettelijke coronavirus. Bij de gewelddadigheden in Novi Sanhari raakten tien politiemensen gewond. Er werden 23 arrestaties verricht. De mensen die stenen gooiden naar de bussen met evacuées bleken overigens niet uit de stad zelf afkomstig te zijn.

Volgens de veiligheidsdienst SBOe is alle commotie veroorzaakt doordat een email met nepnieuws massaal werd verspreid. Als het op medische zorg aan komt, dan is er toch al weinig vertrouwen bij de bevolking in de overheid. Het nieuws dat bij vier mensen het coronavirus was vastgesteld werd dan ook gretig geloofd. Een poging van de autoriteiten om duidelijk te maken dat dit onjuist was, werd niet meer geloofd. Met als gevolg paniekreacties. De mail met nepnieuws zou uit het buitenland afkomstig zijn, aldus de SBOe. Wat daar weer van waar is, blijft onduidelijk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: