donderdag 19 maart 2020

China en Rode Kruis zeggen hulp toe, IMF wacht

China wil Oekraïne helpen bij het bestrijden van het coronavirus en de economische gevolgen die dat met zich meebrengt. Premier Denis Shmihal en minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken kregen dat gisteren te horen van de Chinese ambassadeur Fan Xianrong. ''Wij delen de mening van de ambassadeur dat onder de huidige omstandigheden, met het coronavirus als wereldwijde uitdaging, alle landen samen moeten optrekken en elkaar steunen. We zijn enorm dankbaar voor dit Chinese aanbod.''

President Volodimir Zelenski kreeg gisteren van voorzitter Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis de toezegging dat er snel medicijnen en medische hulp naar Oekraïne komt om de met het coronavirus besmette patiënten te helpen.

Van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt op termijn de nodige financiële hulp verwacht. Aanvankelijk keken ze bij het IMF even de kat uit de boom na het aftreden van het kabinet-Hontsjaroek en het aantreden van een nieuw kabinet onder leiding van premier Shmihal, maar inmiddels is duidelijk dat ook de Oekraïense economie weer flinke klappen gaat krijgen.

Volgens gouverneur Jakiv Smoliej van de Nationale Bank wordt momenteel druk overleg gevoerd over noodhulp aan Oekraïne. In december werd al overeenstemming bereikt over een lening van 5,1 miljard euro. Het wachten is echter nog altijd op een besluit hierover van het IMF-bestuur.

Bronnen: Unian, Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: