maandag 30 maart 2020

Nieuwe ministers Volksgezondheid en Financiën

Maksim Stepanov.
Middenin de commotie om het coronavirus is minister Ilja Jemets van Volksgezondheid door het parlement aan de kant gezet en vervangen door Maksim Stepanov. Simpel ging dat overigens niet. Waar het parlement het er snel over eens was dat Jemets het veld moest ruimen, waren er vanmiddag twee stemmingen nodig om Stepanov benoemd te krijgen. Hartchirurg Jemets was pas sinds 4 maart in functie als minister.

Bijna 26.000 Oekraïners hadden liever Oelana Soeproen teruggezien als minister van Volksgezondheid. Zij maakte onder president Petro Porosjenko een begin met de zo hard nodige hervorming van de gezondheidszorg, maar kon haar werk niet af maken. Een week geleden verscheen een petitie om haar terug te krijgen op de officiële website van president Volodimir Zelenski.

Olena Losik, de indiener van de petitie, meent dat Soeproen de beste keus is onder de huidige moeilijke omstandigheden. Als er meer dan 25.000 handtekeningen zijn - het waren er vanmiddag 25.974 - behoort de president de petitie serieus te nemen. Met de benoeming van Stepanov lijkt het echter mosterd na de maaltijd.

Ook een andere belangrijke minister in deze benarde tijd is vanmiddag door het parlement ontslagen. Het gaat om Ihor Oemanski die nota bene nog geen vier weken geleden werd benoemd als minister van Financiën. Hij wordt opgevolgd door Serhiej Martsjenko die al sinds 2002 werkzaam is op het ministerie, in diverse functies. Van mei 2016 tot juli 2018 was hij onderminister van Financiën. Eind augustus vorig jaar werd hij benoemd tot plaatsvervangend stafchef, een functie die hij tot mei van dit jaar vervulde. Het parlement had vanmiddag ook voor Martsjenko's benoeming twee stemmingen nodig.

Een officiële verklaring voor het vervangen van beide ministers is vandaag niet gegeven. Vreemd genoeg.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: