donderdag 26 maart 2020

Transkarpatië gaat 'op slot' om het coronavirus

In de westelijke grensprovincie Transkarpatië zijn extra maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn nu meer dan 7.000 inwoners thuis in quarantaine. Alle markten en restaurants zijn gesloten, alleen grote supermarkten en benzinestations zijn nog open.

De bergpassen Oedotski en Toroen zijn afgesloten voor het wegverkeer, van iedereen die via de Jabloenetskipas de provincie binnen komt, wordt de temperatuur gemeten. Vanuit het buitenland naar Transkarpatië reizen is alleen nog toegestaan voor Oekraïners die naar huis terugkeren. Het provinciebestuur heeft besloten dat de extra maatregelen morgen in gaan en voorlopig tot vrijdag 24 april gelden.

Een 39-jarige vrouw uit de stad Kolomja in de provincie Ivano-Frankivsk is weggelopen uit een ziekenhuis in de hoofdstad Kyiv. Ze was positief getest op het coronavirus nadat ze vanuit België naar huis was teruggekeerd. Ze werd verplicht opgenomen, maar accepteerde dat niet. De politie arresteerde niet alleen de vrouw, maar ook haar echtgenoot die haar had geholpen om het ziekenhuis te ontvluchten. Ze waren onderweg naar huis en alweer in de eigen provincie aanbeland. Onder de noodtoestand die inmiddels voor het hele land geldt, kunnen mensen verplicht worden opgenomen als ze positief zijn getest op het coronavirus.

Er zijn (veel) meer Oekraïners die de maatregelen om het coronavirus te beteugelen aan hun laars lappen. Van de ruim 2,7 miljoen mensen die vanuit het buitenland naar Oekraïne reisden en van wie de temperatuur werd opgenomen aan de grens bleken er slechts 52 koorts te hebben. ''Dit geeft aan dat veel mensen koorts verlagende medicijnen slikken voordat ze de grens over gaan. Daardoor kunnen wij niet vaststellen wie mogelijk al besmet is met het virus'', aldus Serhiej Deineko, het hoofd van de Grensbewaking.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: