vrijdag 27 maart 2020

IMF wil Oekraïne helpen, maar stelt wel voorwaarden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Oekraïne op korte termijn aan een hogere miljardenlening helpen, maar dan moet het parlement wel snel instemmen met het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond en met een wetsvoorstel om de bankensector te beschermen. De regering was al een eind op weg met het los krijgen van 5 miljard euro van het IMF, maar heeft deze week gevraagd om 9 miljard euro om de economische gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus op te vangen.

''Er is in de afgelopen dagen flinke vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen'', zegt algemeen directeur Kristalina Georgieva van het IMF. ''Als Oekraïne snel geld wil zien, dan helpt het als de landhervorming en de bescherming van de bankensector door het parlement worden aangenomen.'' Komt het IMF over de brug, dan kan Oekraïne ook aanspraak maken op 500 miljoen euro steun van de Europese Unie en een lening van bijna 1 miljard euro van de Wereldbank.

Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is nog altijd omstreden. Het parlement wil de knoop ook na maanden steggelen nog steeds niet doorhakken. Sinds 2001 is er al een verbod op de verkoop van landbouwgrond, wat een flinke rem zet op de agrarische productie.

De bankenwet, inmiddels ook wel de anti-Kolomojski wet genoemd, is vooral bedoeld om de teruggave van de Privatbank aan de oligarch Kolomosjki tegen te gaan. De grootste bank van Oekraïne werd in december 2018 genationaliseerd nadat Kolomojski en een andere grote medeaandeelhouder zo'n 5 miljard euro hadden weggesluisd.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: