zaterdag 14 maart 2020

Alleen kleinere grensovergangen worden gesloten

Er gaan toch minder grensovergangen dicht dan aanvankelijk werd aangekondigd. Er blijven geen 49 van de 230 grensposten open, maar 123. De kleinere grensovergangen worden volgens de Grensbewaking vanwege het corona-virus gesloten tot 3 april. De overblijvende grensposten moeten vooral vrachtvervoer verwerken en naar huis terugkerende Oekraïners, want buitenlanders worden voorlopig geweerd vanaf dinsdag 0.05 uur.

President Volodimir Zelenski verzekert dat het verbod op het houden van grote bijeenkomsten niet bedoeld is als een aantasting van het recht op vrije vergadering, maar dat het verbod alleen te maken heeft met de volksgezondheid.

''Er zijn politici die het zo willen spelen, maar dat is onterecht. Als wij bang zouden zijn voor de publieke opinie, bang voor betogingen, dan zouden we de Bankovastraat afsluiten. Laten we met z'n allen er alles aan doen om de situatie te beheersen, om het corona-virus onder controle te houden - als dat is gebeurd, dan staat het iedereen vrij om te gaan protesteren.''

Aan de Bankovastraat in de hoofdstad Kyiv zijn de regeringsgebouwen gevestigd. Het kabinet kwam daar vanmiddag in spoedzitting bijeen om de maatregelen te bespreken om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

Bronnen: Interfax, 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: