zaterdag 28 maart 2020

Parlement neemt maandag landhervormingswet aan

Het Oekraïense parlement.
Het parlement komt maandag in een spoedzitting bijeen om te besluiten over de landhervormingswet en over wat inmiddels de anti-Kolomojski wet is gaan heten. President Volodimir Zelenski zei dit na afloop van een bijeenkomst met parlementsleden van Dienaar van het Volk. Zijn partij heeft de absolute meerderheid in het parlement. 

Het aannemen van beide wetsvoorstellen is cruciaal voor het verkrijgen van een nieuwe miljardensteun van het IMF. Volgens Zelenski gaat het ditmaal om bijna 7,2 miljard euro. ''We hebben afgesproken dat we pas over negen maanden de verkoop van landbouwgrond vrijgeven. Eerst alleen voor particulieren en niet meer dan 100 hectare per persoon. Vanaf 2024 gaat het om maximaal 10.000 hectare'', aldus Zelenski. Dan moeten ook statutair in Oekraïne gevestigde bedrijven landbouwgrond kunnen kopen.

De anti-Kolomojski wet is bedoeld om te voorkomen dat de oligarch Ihor Kolomojski de in december 2018 genationaliseerde Privatbank weer in handen krijgt. Dat zou een financiële nekslag voor Oekraïne zijn, want de overheid pompte destijds 5 miljard euro in de Privatbank om de grootste bank van het land - met 20 miljoen klanten - overeind te houden.
 
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: