woensdag 18 maart 2020

Stevige straffen voor overtreden quarantaineregels

Er staan stevige straffen op het overtreden van de regels die zijn ingevoerd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een boete van 17.000 hrivna (566,53 euro) is nog wel het minste. De boete kan oplopen tot 51.000 hrivna (1.699,90 euro), maar afhankelijk van de ernst van de overtreding kan ook een gevangenis tussen de zes maanden en maximaal drie jaar worden opgelegd. Mocht iemand het leven van een ander in gevaar brengen, bijvoorbeeld door een opzettelijke besmetting met het coronavirus, dan is zelfs een gevangenisstraf mogelijk van vijf, maximaal zeven jaar.

Het is een maatregel uit de noodwet die het parlement gistermorgen heeft aangenomen. Een andere maatregel is de vrijstelling van de importheffing en BTW op geïmporteerde medicijnen en medische apparatuur voor zover die verband houden met het coronavirus. Er worden voorlopig ook geen boetes opgelegd voor het te laat betalen van belastingen.

Medisch personeel dat bezig is om besmette patiënten te helpen of om verspreiding van het virus tegen te gaan krijgt extra loon, oplopend tot zelfs een verdubbeling. Werknemers die thuis moeten blijven omdat ze (mogelijk) besmet zijn, mogen niet worden ontslagen en krijgen gewoon doorbetaald.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: