zondag 29 maart 2020

Ziekenhuizen passen selectie toe op coronapatiënten

De ziekenhuizen hebben opdracht gekregen om triage toe te passen ten aanzien van patiënten die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dit wil zeggen dat zieken niet zonder meer voor opname in het ziekenhuis in aanmerking komen, maar dat dit alleen gaat gelden voor mensen met matige en ernstige ziekteverschijnselen. Zieken met relatief milde klachten moeten thuis verzorgd worden.

Onderminister Viktor Liashko van Volksgezondheid heeft dit vanmiddag op een persconferentie gezegd. Het gaat nu nog om enkele honderden mensen die ziek zijn van het coronavirus, maar de verwachting is dat de ziekenhuizen de komende dagen en weken overspoeld worden met zieken. Liashko zei ook dat een werkgroep van vooraanstaande artsen zich op verzoek van het ministerie momenteel buigt over de vraag welke zorg nog gegeven wordt aan patiënten met complicaties vanwege het coronavirus die niet meer te redden zijn.

Vanmorgen werd nog bekend gemaakt dat er officieel 418 besmettingen zijn. Ook zijn 172 militairen in quarantaine omdat ze mogelijk het coronavirus hebben opgelopen. Van 58 van hen loopt de twee weken quarantaine trouwens over enkele dagen af. Verder zijn 171 Oekraïners in het buitenland in quarantaine geplaatst, de meesten in Polen (171).

Vanmorgen is een trein met 700 Oekraïners aan boord vanuit Moskou in Kyiv gearriveerd. Op de heenreis vervoerde de trein Russen die huiswaarts gingen. In de nacht van vrijdag op zaterdag gingen alle Oekraïense grensovergangen dicht voor passagiersvervoer, maar er wordt nog wel getracht om zoveel mogelijk Oekraïners vanuit het buitenland te evacueren.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: