donderdag 26 maart 2020

Peiling: bijna helft bedrijven heeft al last van maatregelen om coronavirus te beteugelen

Bijna de helft van alle Oekraïense edrijven heeft te kampen met minder inkomsten door de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Dat zegt de European Business Association (EBA). Uit een opiniepeiling blijkt dat 48 procent van de bedrijven nu al te maken heeft met een omzetverlies van 20 tot zelfs 50 procent. Om te redden wat er te redden valt, heeft 16 procent van de bedrijven de salarissen van het personeel verlaagd en heeft 14 procent inmiddels medewerkers ontslagen.

Het kabinet besloot gisteren om de quarantainemaatregelen - blijf thuis, ga alleen naar buiten als dat echt nodig is - met 30 dagen te verlengen. Dat brengt 23 procent van de bedrijven er toe om alsnog de salarissen te verlagen, terwijl 17 procent mensen wil ontslaan en nog eens 6 procent wil tot een gedeeltelijke sluiting van het bedrijf over gaan. Bijna een kwart (23 procent) is niet van plan om een van deze maatregelen te nemen en 31 procent gaat op zoek naar alternatieve afzetmarkten.

''Het is duidelijk dat het verminderen van de vraag zowel invloed heeft op het bedrijfsleven als op de Oekraïense economie. Dat kan vérstrekkende gevolgen hebben op de lange termijn'', aldus de EBA in een persverklaring. ''Als de maatregelen tegen het coronavirus nog een maand voortduren, dan kan het meest pessimistische scenario van nu straks weleens het meest positieve blijken te zijn. De bedrijfsreserves dreigen nu al uitgeput te raken en het is daarom goed om niet alleen naar het gezondheidsaspect te kijken, maar ook naar manieren om de economie overeind te houden.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: