dinsdag 24 maart 2020

'Miljoen Oekraïners kan besmet worden met corona'

Als de Oekraïners de voorzorgsmaatregelen aan hun laars lappen, dan kunnen de aantallen besmettingen met het coronavirus snel oplopen. Onderminister Viktor Liashko van Volksgezondheid meent dat het kan gaan om 200.000 tot zelfs 1 miljoen mensen die ziek worden van het virus. ''Alles hangt af van hoe wij met de voorzorgsmaatregelen om gaan'', aldus Liashko. Het officiële aantal besmettingen staat nog altijd op 97. Drie Oekraïners zijn overleden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vindt dat juist nu alles in het werk moet worden gesteld om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Hij zei dit vanmiddag na afloop van een videogesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba. Maas vindt dat de strijdende partijen meer afstand van elkaar moeten nemen en dat er meer doorlaatposten op de frontlijn moeten komen om burgers in de bezette gebieden hulp te bieden. Hij voorziet een humanitaire ramp door het coronavirus.

Inmiddels geven de door Rusland aangestuurde separatisten toe dat ook zij te maken hebben met het coronavirus. Er zouden 15 besmettingen zijn. Op de door Rusland geannexeerde Krim zou het om 6 besmettingen gaan. Op het schiereiland werd door grote mensenmassa's vorige week gevierd dat het zes jaar geleden is dat de Krim bij Rusland ging horen.

Bronnen: 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: