vrijdag 6 maart 2020

Regering wil evenementen, sportwedstrijden verbieden, scholen sluiten om corona

De Oekraïense regering bereidt zich voor op het nemen van ingrijpende maatregelen als het corona-virus zich verspreidt. Grote evenementen, conferenties en sportwedstrijden worden dan verboden. Ook kunnen scholen dan worden verplicht om enige tijd de deuren te sluiten.

Onderminister Viktor Liashko (Volksgezondheid) zei dit vanmiddag op een bijeenkomst van president Volodimir Zelenski met de 45 Oekraïners en 27 buitenlanders die twee weken geleden vanuit de Chinese provincie Woehan werden geëvacueerd en inmiddels niet meer in quarantaine zijn. Geen van hen blijkt het corona-virus onder de leden te hebben gehad.

Inmiddels zijn er negen mogelijke besmettingen. Op de uitslag van de test wordt nog gewacht. Er wordt geen mededeling gedaan over de plaatsen waar deze mogelijke besmettingen zijn geconstateerd. Gisteren werd bekend dat twee inwoners van de westelijke provincie Tsjernivtsi het virus mogelijk onder de leden hebben. Hier zijn de scholen inmiddels gesloten en mogen er voorlopig geen evenementen meer worden gehouden.

Volgens Liashko is Oekraïne goed voorbereid op een grote uitbraak van het zeer besmettelijke virus. Er zijn voldoende middelen voorhanden om op corona te testen. Ook zijn 12.000 bedden beschikbaar voor patiënten, zijn er 2.000 in infectieziekten gespecialiseerde artsen en 5.000 verpleegkundigen. De onderminister raadt intussen aan om ''tenminste 2,5 meter afstand te houden'' van iemand die mogelijk besmet is met het virus.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: